Evropska unija (EU) usvojila je u petak 11. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.    Foto: Reuters 

Evropska unija (EU) usvojila je u petak 11. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Vijeće Evropske unije je u saopćenju objavilo da je uvelo "mjere za jačanje postojećih sankcija EU i suzbijanje njihovog zaobilaženja".

Odlukom je Evropska unija stavila na crnu listu još 87 subjekata koji "direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks" koji će se morati suočiti sa strožim ograničenjima izvoza robe i tehnologija dvostruke namjene.

Na listi su četiri iranske kompanije koje isporučuju vojne dronove Rusiji, kao i firme iz drugih zemalja koje su doprinijele zaobilaženju zabrane trgovine.

Evropski blok je također zabranio tranzit preko ruske teritorije više robe i tehnologije proizvedene u EU koja se može koristiti u vojne svrhe. Također, prošire na je zabrana transporta ruske robe na prikolice i poluprikolice registrovane u Rusiji i zabranjeno pristajanje u lukama EU-a svim plovilima koja obavljaju transfere s broda na brod.

Odlukom je takođe povučena dozvola za emitovanje pet medija koji su blisko povezani sa ruskom državom.

U međuvremenu, EU je uveo nove, takozvane "mjere posljednjeg utočišta" koje mogu ograničiti trgovinu robom ili tehnologijom trećim zemljama ako se pokaže da "značajno i sistematski" zaobilaze sankcije EU-a.

Prethodne sankcije ciljaju, između ostalih, na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, te zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe i visokotehnološke tehnologije, kao i isključuju ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja.

Rusija novi paket sankcija EU-a smatra nelegitimnim

Vlasti Rusije saopćile su danas da je 11. paket sankcija Evropske unije (EU) protiv Moskve zbog rata u Ukrajini nelegitiman i da podriva pravne prerogative Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navelo je da je novi paket evropskih sankcija "neprijateljski čin" prema Moskvi.

Kao odgovor na nove sankcije, Rusija je također proširila svoju listu sankcionisanih zvaničnika Evropske unije kojima je zabranjen ulazak na teritorij Ruske Federacije.

"Riječ je o predstavnicima agencija za provođenje zakona, državnih i komercijalnih organizacija zemalja Evropske unije, građanima zemalja članica EU koji su uključeni u pružanje vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, predstavnicima evropskih struktura odgovornih za nametanje protiv naše zemlje i potkopavanje odnosa Rusije s drugim državama", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su ograničenja proširena i na parlamentarce EU-a koji promovišu agendu konfrontacije s Rusijom.

"Svaka neprijateljska akcija zapadnih zemalja će i dalje dobijati pravovremeni i adekvatan odgovor", poručili su iz Moskve.

Vijeće Evropske unije danas je objavilo 11. paket sankcija Rusiji kojim se uvode mjere za jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja.

TRT Balkan / agencije