Fudbalski navijači u Njemačkoj prije nekoliko utakmica u grupnoj fazi UEFA EURO 2024 dobili su kačkete sa slikama kriške lubenice kao simbol solidarnosti sa Palestinom.      Foto: AA

Fudbalski navijači u Njemačkoj prije nekoliko utakmica u grupnoj fazi UEFA EURO 2024 dobili su kačkete sa slikama kriške lubenice kao simbol solidarnosti s Palestinom.

Kačketi solidarnosti, na kojima kriška lubenice simoblizuje boje palestinske zastave, podijeljene su prije utakmice između Španije i Italije 20. juna u Gelsenkirchenu, zatim Turkiye protiv Portugala 22. juna u Dortmundu i duela Škotske protiv Mađarske u nedjelju u Stuttgartu.

"Želimo da se ovdje čuje naš glas o (izraelskom, op.a.) ugnjetavanju počinjenom protiv naše palestinske braće", izjavio je u Gelsenkirchenu Mehmet Simsek. jedan od sponzora dobrovoljne akcije u Njemačkoj.

Simsek je rekao da bi muslimani trebali biti zabrinuti zbog toga i učiniti nešto u znak protesta.

"Nemoguće je zatvoriti oči pred ovim genocidom. Ljudi koji čine ovaj genocid, suočili su se sa genocidom u prošlosti. Sada ga oni (Izrael, op.a.) čine", naglasio je Simsek.

Ispričao je da je njemačka policija spriječila dobrovoljce da poklone navijačima neke od kačketa solidarnosti u Gelsenkirchenu.

"Proizvedeno je oko 50.000 kačketa. Htjeli smo kape podijeliti ovdje, ali to nije dozvolila policija", dodao je Simsek.

Kačketi podijeljeni prije meča Turkiye i Portugala

Ista nevladina grupa podijelila je kačkete solidarnosti s Palestincima navijačima na stadionu BVB Dortmund prije utakmice Turkiye - Portugal u subotu.

Vahdettin Bayram, turski volonter, rekao je da su dijelili kačkete kako bi pomogli Evropljanima da se izraze protiv "ugnjetavanja u Gazi".

Bayram je uoči utakmice kazao da su, kao dio stava Turkiye o Palestini, turski biznismeni u Njemačkoj napravili 50.000 kačketa kako bi podigli svijest o izraelskim napadima na Gazu.

"Prvo smo podijelili ove kačkete prije utakmice Italija - Španija, a danas ih dijelimo prije utakmice Turkiye protiv Portugala", istakao je Bayram.

Obje utakmice odigrane su u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Westphalija.

Bayram je rekao da volonteri, među kojima je i on, reaguju protiv nepravde u Gazi, te da će nastaviti dijeliti kačkete do kraja Evropskog prvenstva 14. jula.

Volkan Baran, njemački političar turskog porijekla i poslanik Sjeverne Rajne-Westphalije, nosio je kačket sa lubenicom prije utakmice Turkiye - Portugal.

"Svijet ne bi trebao zatvarati oči pred onim što se dešava u Palestini“, rekao je Baran podsjećajući na ubijanje nevinih ljudi:

“Došlo je do napada na Izrael (prošlog oktobra, op.a.), ali je, nažalost, odgovor bio veoma nesrazmjeran. U odluci suda, Ujedinjene nacije su rekle da Izrael zaustavi rat, ali nažalost nije", rekao je Baran.

Dodao je da vjeruje da će međunarodna zajednica podići svoj glas da zaustavi napade Izraela, a da će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočiti sa suđenjem u svojoj zemlji.

"Zato što je polovina izraelskog naroda na ulicama i protestuje protiv izraelske Vlade", naglasio je.

Solidarnost s Palestincima hit među navijačima

Navijači Turkiye željeli su dobiti kačkete solidarnosti.

"Kao Turci, mi uvijek stojimo uz Palestinu. Uvijek ih podržavamo", poručila je Ayse Can, turska navijačica i dodala da i oni bojkotuju Izrael.

Turski navijač Bunyamin Sonmez rekao je da je nosio kačket kako bi pokazao da stoji uz palestinski narod.

"Nadam se da ćemo učiniti sve što je potrebno da ih spasimo od ugnjetavanja", rekao je Sonmez.

Nevzat Karakaya, koji je došao u Dortmund da gleda utakmicu, rekao je da njihova srca kucaju za Palestinu i narod Gaze.

Eylul Karakaya je rekao da je Palestina u njihovim srcima, dodajući da se nada da će "pravda pronaći svoj put" u Palestini.

Škotski i mađarski navijači dobili kačkete u Stuttgartu

Volonteri su istu aktivnost izveli prije nedjeljne utakmice između Škotske i Mađarske u Stuttgart Areni.

Kačkete su dobili i škotski i mađarski fudbalski navijači kako bi se podigla svijest.

"Mislim da je ono što se dešava u Palestini potpuni genocid", rekao je turski aktivista Yasin Yilmaz, dodajući da se po ovom pitanju zanemaruje humanost:

"Kriška lubenice simbolizuje Palestinu i njene boje."

Yilmaz je dodao da navijači u Stuttgartu vole da nose kapu jer su svjesni genocida u Izraelu.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije