“EU poziva na transparentnu istragu o okolnostima koje su dovele do njegove smrti", rekao je Peter Stano, glavni portparol Evropske komisije za vanjske poslove.     Foto: Reuters

U utorak je Evropska unija pozvala izraelske vlasti da istraže smrt palestinskog zatvorenika Khadera Adnana, rekao je Peter Stano, glavni glasnogovornik Evropske komisije za vanjske poslove.

"Evropska unija se angažovala s izraelskim vlastima u slučaju gospodina Adnana, uključujući Ministarstvo zdravlja, kako bi se raspitala o njegovom stanju", rekao je Stano.

Naglasio je da je Adnan umro protestujući protiv "optužnice za poticanje i povezanost s palestinskim pokretom Islamski džihad, koji je teroristička organizacija".

"EU poziva na transparentnu istragu o okolnostima koje su dovele do njegove smrti", rekao je Stano.

Ponovio je generalni stav EU-a tražeći od svih zemalja da poštuju međunarodne obaveze o ljudskim pravima zatvorenika.

Stano je naglasio i da EU nakon "poziva palestinskih oružanih grupa na odmazdu" poziva sve strane "da spriječe eskalaciju u ionako nestabilnoj situaciji".

Khader Adnan, koji je posljednjih 87 dana štrajkovao glađu, preminuo je u izraelskom zatvoru.

On je štrajkovao glađu 66 dana tokom 2012, 52 dana 2015, 59 dana 2018. i 25 dana 2021. godine, kao odgovor na njegovo pritvaranje. Adnan (44) je počeo štrajk glađu 5. februara.

Izrael ga je optužio da je član Pokreta islamski džihad i da je učestvovao u "antiizraelskim aktivnostima", a više puta je privođen od 2012. godine i osuđivan na zatvorsku kaznu s "administrativnim pritvorom".

Udruženje palestinskih zatvorenika saopštilo je 23. aprila da je izraelski vojni sud odbio njegovo puštanje na slobodu uz kauciju, iako mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

TRT Balkan / agencije