Borrell je apelovao na deeskalaciju i pozvao izraelske i palestinske lidere da se "suzdrže od akcija koje će povećati ionako visok nivo napetosti".     Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je u srijedu pozvala na deeskalaciju nasilja na palestinskoj teritoriji, koja je pod izraelskom okupacijom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je u saopštenju "duboku zabrinutost" zbog "sve većeg nasilja i ekstremizma u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji" koji je prouzrokovao "užasan broj" žrtava, među kojima su i djeca.

Borrell je apelovao na deeskalaciju i pozvao izraelske i palestinske lidere da se "suzdrže od akcija koje će povećati ionako visok nivo napetosti".

U saopštenju se takođe poziva Izrael da zaustavi širenje naselja koje je protivzakonito po međunarodnom pravu i apeluje da se osigura odgovornost za počinioce nasilja među doseljenicima.

"Vojne operacije moraju biti proporcionalne i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", rekao je Borrell.

Također je pozvao na hitan prekid "terorističkih napada".

"Miran suživot između kršćana, jevreja i muslimana mora se održati", rekao je Borrell, zahtijevajući da se zadrži status quo na Svetim mjestima u Al-Qudsu (Jerusalem).

Potvrđujući opredijeljenost Evropske unije ka dvodržavnom rješenju, u saopštenju se zagovara "nova perspektiva mira" i pozdravljaju posrednički napori Sjedinjenih Američkih Država, Jordana i Egipta.

Širom okupiranih palestinskih teritorija posljednjih je sedmica eskaliralo nasilje nakon ponovljenih izraelskih vojnih napada na palestinske gradove.

Najmanje 68 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vatri od početka godine, podaci su palestinskih vlasti. U napadima Palestinaca ubijeno je dvanaest Izraelaca.

TRT Balkan / agencije