Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.     Foto: AA

Evropska unija (EU) u subotu je pozdravila ulazak konvoja pomoći iz Egipta u Pojas Gaze.

"Pohvaljujem napore generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa, egipatskog Crvenog polumjeseca, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetskog programa za hranu (WFP) i UNICEF-a", objavio je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel na društvenoj mreži X.

Humanitarni konvoj od 20 kamiona krenuo je danas u Pojas Gaze sa egipatske strane prelaza Rafah, prvi put otkako je 7. oktobra izbio oružani sukob između Izraela i palestinske grupe Hamas.

"Moramo nastaviti da gradimo na ovim pozitivnim koracima kako bismo hitno dopremili humanitarnu pomoć najugroženijim civilima", rekao je Michel.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Najmanje 4.137 Palestinaca, među kojima 1.524 djece i 1.000 žena, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu. Istovremeno, poginulo je 1.400 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije