Pomoć će biti kanalisana kroz partnerske organizacije koje već pomažu Palestincima u Gazi i širom regiona.     Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je u petak objavila da izdvaja dodatnih 68 miliona eura za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze u jeku pogoršanja humanitarne krize.

"Ova podrška ima za cilj da poveća očajnički potrebnu pomoć u hrani, ishrani, zdravstvu, vodi i sanitarnim uslovima, kao i podršku u skloništu", navodi se u saopštenju bloka.

Dodaje se da je ukupna humanitarna pomoć EU-a za Palestince ove godine dostigla 193 miliona eura.

Napominje da će pomoć biti kanalisana kroz partnerske organizacije koje već pomažu Palestincima u Gazi i širom regiona.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije