Ministarstvo odbrane Estonije je također na društvenoj mreži X poručilo da je od ključne važnosti mudro iskoristiti vrijeme za povećanje odbrambene spremnosti.     Foto: Twitter/@HPevkur

Vlasti Estonije, Letonije i Litvanije dogovorile su se o “Baltičkoj odbrambeneoj liniji“, čime se predviđa izgradnja odbrambenih gnijezda gdje je potrebno duž istočne granice.

“Poenta je jednostavna, izgradit ćemo odbrambena gnijezda tamo gdje je to neophodno blizu granice“, napisao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur na društvenoj mreži X, podijelivši svoju fotografiju sa letonskim i litvanskim kolegama Andrisom Sprudsom i Arvydasom Anusauskasom.

Ministarstvo odbrane Estonije je također na društvenoj mreži X poručilo da je od ključne važnosti mudro iskoristiti vrijeme za povećanje odbrambene spremnosti.

Prošlog mjeseca, lideri baltičkih zemalja održali su godišnje razgovore u glavnom gradu Estonije Talinu o regionalnom razvoju, pitanjima sigurnosti i odbrane.

Estonija, Letonija i Litvanija su bile u sastavu Sovjetskog Saveza do 1991. godine, sada su članice Evropske unije i NATO-a i saveznici su Ukrajine.

TRT Balkan / agencije