Iz Agencije navode kako trenutno nema naznaka da lava prijeti naseljenim područjima te nisu izdane ni naredbe za evakuaciju.     Foto: AP

Vulkan se nalazi na havajskom Velikom otoku i nije eruptirao još od 1984. godine, kada je izbacivao lavu više od tri sedmice, javlja Anadolija.

Havajska agencija za hitne situacije saopćila je da je primila izvještaje o lavi koja se počela prelijevati duž jugozapadnog dijela vulkanske kaldere, odnosno velike šuplje "zdjele" na vrhu vulkana.

Iz Agencije navode kako trenutno nema naznaka da lava prijeti naseljenim područjima te nisu izdane ni naredbe za evakuaciju.

Vlasti su ipak izdale upozorenje o padavinama pepela za Veliki otok, a Nacionalna meteorološka služba pozvala je mještane s respiratornim bolestima da ostanu u kućama i izbjegavaju udisanje čestica pepela, a sve koji izlaze vani da koriste masku ili pokriju usta i nos.

"Vulkan je počeo eruptirati oko 23:30 sati po lokalnom vremenu unutar Nacionalnog parka Hawai‘i Volcanoes", objavio je Havajski opservatorij vulkana.

U saopćenju se navodi da na temelju prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loa mogu biti vrlo dinamične, a da se položaj i napredovanje tokova lave mogu brzo mijenjati.

FENA