Tenzije na Bliskom istoku su u porastu posljednjih nekoliko dana nakon izraelskih brutalnih napada na vjernike u džamiji Al-Aksa.       Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu izraelskom predsjedniku Isaacu Herzogu da njegova zemlja neće nijemo posmatrati provokacije i prijetnje po status i duhovnost džamije Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu).

Erdogan je telefonom razgovarao s Herzogom o posljednjim upadima izraelskih snaga sigurnosti u kompleks džamije Al-Aksa, kao i o napadima na vjernike u svetim mjestima, saopštila je Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika.

Rekavši da posljednji incidenti ranjavaju savjest ne samo muslimana već i čitavog čovječanstva, Erdogan je naglasio da Turkiye ni na koji način ne može šutjeti pred provokacijama i prijetnjama statusu quo i duhovnosti džamije Al-Aksa, koja se nalazi u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Također je napomenuo da se ne smije dozvoliti eskalacija tenzija koje se šire na Pojas Gaze i Liban.

Ističući neophodnost sprječavanja da ovi incidenti, koji se ponavljaju svakog mjeseca ramazana, postanu sudbina regiona, Erdogan je također izrazio spremnost njegove zemlje da učini svoj dio kako bi se došlo do srži problema i poduzeli koraci ka uspostavljanju pravednog i trajnog mira.

Tenzije na Bliskom istoku su u porastu posljednjih nekoliko dana nakon izraelskih brutalnih napada na vjernike u džamiji Al-Aksa.

Izraelski napadi na džamiju izazvali su raketnu vatru iz Pojasa Gaze i Libana, a Izrael je uzvratio vazdušnim napadima.

TRT Balkan / agencije