Erdogan je tom prilikom još jednom osudio pokušaj atentata na Trumpa i poželio mu je brz oporavak.     Foto: AA Archive

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa bivšim, 45. američkim predsjednikom i predsjedničkim kandidatom na narednim izborima u SAD-u Donaldom Trumpom.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da su Erdogan i Trump razgovarali o subotnjem pokušaju atentata na Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji i o događajima koji su uslijedili.

Erdogan je tom prilikom još jednom osudio pokušaj atentata na Trumpa i poželio mu je brz oporavak.

Opisujući pokušaj atentata kao napad na demokratiju, Erdogan je rekao da je Trumpov hrabar stav nakon gnusnog napada vrijedan divljenja, da je nastavak njegovih programa bez prekida ojačao demokratiju, te da to treba posmatrati kao pokazatelj povjerenja u dalekovidnost američkog naroda.

Napominjući da je Trump pokazao snažno vodstvo svojim umirujućim porukama jedinstva kako bi smanjio polarizaciju i napetost nakon pokušaja atentata, Erdogan je čestitao Trumpu što ga je Republikanska stranka i službeno nominirala za predsjedničkog kandidata.

Erdogan je izrazio nadu da će američki predsjednički izbori u novembru biti od koristi za američki narod i tursko-američke odnose.

TRT Balkan / agencije