Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane također će biti tema razgovora. / Photo: AA

Erdogan: Važna poruka za nerazvijene afričke države

"Poruka koja će biti objavljena na konferenciji za novinare nakon našeg sastanka biće veoma važan korak prema cijelom svijetu, posebno prema nerazvijenim afričkim državama", rekao je Erdogan prije bilateralnog sastanka s Putinom.

Osvrćući se na trgovinske odnose, Erdogan je rekao da obim trgovine između Turkiye i Rusije iznosi 62 milijarde dolara.

“Veoma nam je drago što poduzimamo korake ka cilju dostizanja razmjene od 100 milijardi dolara“, dodao je Erdogan.

Istakao je da se guvernerka Centralne banke Turkiye Hafize Gaye Erkan također nalazi u delegaciji tokom posjete Sočiju.

"Vjerujem da je sastanak guvernera naših Centralnih banaka važan za poduzimanje koraka za korištenje domaće valute u bilateralnim odnosima", kazao je Erdogan.

Putin: Otvoreni smo za razgovore o sporazumu o žitu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je tempo u razvoju odnosa između Rusije i Turkiye sačuvan.

"Tempo razvoja odnosa između Rusije i Turkiye, koji je postignut direktnim učešćem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i dalje se održava", rekao je Putin na početku sastanka sa Erdoganom u ruskom primorskom gradu Sočiju.

Putin je kazao da je trgovinska razmjena između Turkiye i Rusije prošle godine porasla za 86 posto, a trend se nastavio i u 2023.

Dodao je da se nada da će uskoro završiti i pregovore o razvoju gasnog čvorišta u Turkiye.

"Postigli smo napredak i nadam se da ćemo uskoro završiti pregovore o razvoju gasnog čvorišta u Turkiye kako bi energetska situacija u regionu bila stabilnija i uravnoteženija", rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Turkiye postala članica "međunarodnog kluba nuklearnih država" nakon isporuke nuklearnog goriva turskoj nuklearnoj elektrani Akkuyu.

“Sljedeće godine, ako sve bude po planu, puštamo prvi blok. Zanimljive su druge moguće opcije za nastavak naše saradnje po tom pitanju”, dodao je Putin.

Dodao je da će s predsjednikom Erdoganom razgovarati i o ukrajinskoj krizi.

“Otvoreni smo i za razgovore o dogovoru o žitu“.

Erdogan će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima.

Nakon sastanka će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane također će biti tema razgovora dvojice lidera, koji će kasnije održati zajedničku konferenciju za novinare.

Nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica, postignutog uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ankara nastavlja svoje napore za njegovu obnovu.

Moskva se više puta žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica i da u zemlje kojima je potrebno ne ide dovoljno žita.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitih žitarica i đubriva, Turkiye tvrdi da nema alternative toj inicijativi.

Ankara je poduzela intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma iz jula 2022. i također je pozvala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

U julu se Erdogan sastao i sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu kako bi razgovarali o tim pitanjima.

TRT Balkan / agencije