Predsjednici Turkiye i Irana će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan sastao se u utorak u Teheranu s iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem kako bi razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Erdogan i Raisi će kopredsjedavati 7. sastankom Tursko-iranskog vijeća za saradnju na visokom nivou, na kojem će se razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa i potencijalnim koracima za unapređenje bilateralne saradnje.

Očekuje se da će se turski predsjednik sastati i s iranskim vjerskim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Hamneijem.

Erdogan i Raisi će se kasnije sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sedmom trilateralnom sastanku šefova država − garanata Astanskog procesa, čiji će domaćin biti iranski predsjednik.

Nedavni razvoj događaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, posebno organizacija YPG/PKK i ISIS, koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, pokušaji političkog rješenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama, bit će na dnevnom redu samita.

Predsjednici Turkiye i Irana će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turkiye, Rusije i Irana. Njegovi sastanci doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

Siriju razara građanski rat od početka 2011, kada se režim Bashara al-Assada s neočekivanom žestinom obračunao s prodemokratskim demonstrantima.

TRT Balkan / agencije