Erdogan je također izjavio da bi mu dobro došao nastavak konzultacija s Ujedinjenim nacijama.         Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u srijedu je telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćila je da su Erdogan i Putin razgovarali o razvoju događaja u rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je istakao kako je važno da se sveobuhvatna istraga o eksploziji na brani Kahovka na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine provede na način koji ne ostavlja mjesta sumnji.

Naglasivši da bi se mogla formirati komisija uz sudjelovanje ruskih i ukrajinskih stručnjaka, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Turkiye, Erdogan je kazao da je Ankara spremna učiniti svoj dio u tom kontekstu.

Ukazujući na važnost koju cijeli svijet pridaje nastavku Sporazuma o crnomorskom izvozu žita, Erdogan je kazao da taj sporazum igra vitalnu ulogu u rješavanju globalne krize hrane.

Erdogan je također izjavio da bi mu dobro došao nastavak konzultacija s Ujedinjenim nacijama kako bi se uklonile prepreke izvozu ruskog žita i gnojiva.

Dodao je kako je Turkiye odlučna nastaviti ulagati potrebne napore za uspostavu pravednog mira te istakao kako su spremni pružiti svu potrebnu podršku za okončanje sukoba.

TRT Balkan / agencije