"Sramota je da zapadne zemlje, koje se uvijek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini", rekao je Erdogan.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je kritikovao zapadne zemlje zbog ćutanja o masakru u Palestini.

"Sramota je da zapadne zemlje, koje se uvijek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini", rekao je Erdogan na hitnom zajedničkom arapsko-islamskom samitu u saudijskoj prijestolnici Rijadu te dodao:

"Suočeni smo sa neviđenim varvarstvom u istoriji, gdje se bombarduju bolnice, škole i izbjeglički kampovi, a civili masakriraju."

Prema njegovim riječima od vitalnog je značaja dopremanje goriva na mjesta kojima je to hitno potrebno, posebno bolnicama u Gazi.

"Vjerujemo da u okviru Organizacije islamske saradnje treba osnovati fond za obnovu Gaze", predložio je predsjednik Turkiye.

Prema njegovim riječima treba istražiti pitanje izraelskog nuklearnog oružja.

"Trebalo bi istražiti pitanje nuklearnog oružja čije su postojanje priznali izraelski ministri. Ako postoje nuklearne bombe prokrijumčarene van kontrole Međunarodne agencije za atomsku energiju, one moraju biti otkrivene", naglasio je Erdogan.

Povodom poziva na prekid vatre i trajni mir u regionu, Erdogan je ponovio da je Turkiye spremna da uloži neophodne napore, uključujući i to da bude garant, da očuva mir koji će biti uspostavljen.

Istakao je da je Al-Quds (Jerusalem) crvena linija i da im je želja da se ovaj grad, poznat kao grad mira, i sve palestinske zemlje vrate u svoja stara vremena.

"Izraelska administracija, koja se ponaša kao razmaženo dijete Zapada, dužna je nadoknaditi štetu koju je prouzrokovala", dodao je Erdogan.

Saudijska Arabija domaćin je zajedničkog samita Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC). Lideri razmjenjuju ideje o konkretnim koracima koje treba preduzeti u vezi s nedavnim dešavanjima u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

TRT Balkan / agencije