Sastanak, održan iza zatvorenih vrata u Kongresnom centru u kojem se održava samit, trajao je 45 minuta.     Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan sastao se sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Dvojica lidera održala su sastanak na marginama 22. samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u gradu Samarkandu u Uzbekistanu.

Sastanak, održan iza zatvorenih vrata u Kongresnom centru u kojem se održava samit, trajao je 45 minuta.

U Samarkandu, u Uzbekistanu, jutros je počeo 22. sastanak predsjednika država Šangajske organizacije za saradnju (SCO). Domaćin skupa je predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Sastanku prisustvuju čelnici država članica, među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping, Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, Kirgistana Sadyr Zhaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, premijer Pakistana Shehbaz Sharif i premijer Indije Narendra Modi.

Susretu prisustvuju i čelnici država posmatrača, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khurelsukh, predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a pozvani su i predsjednici Turkiye Recep Tayyip Erdogan, Turkmenistana Serdar Berdimuhammedov i Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Očekuje se da će lideri razgovarati o aktivnostima organizacije, povećanju obima trgovine, jačanju saradnje, inovacijama, logistici, medicini, industriji i tome slično.
Također se očekuje da će biti usvojeno oko 30 dokumenata koji se odnose na zajedničke projekte i aktivnosti.

Šangajska organizacija za saradnju, poznata i kao Šangajski pakt, je transkontinentalni politički, ekonomski, sigurnosni i vojni savez.

Trenutno se SCO sastoji od osam država članica: Kine, Indije, Kazahstana, Kirgistana, Pakistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Iran je potpisao Memorandum kako bi postao stalni član Šangajske organizacije za saradnju.

Osim Turkiye, postoji još pet partnera u dijalogu, a to su Azerbejdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Armenija.

TRT Balkan / agencije