Erdogan je istakao da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.     Foto: Reuters

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, dvojica čelnika su razgovarala o odnosima Turkiye i Francuske kao i o regionalnim pitanjima.
Erdogan je istakao da su njegova očekivanja od protivraketnog sistema SAMP-T-a da se razvije zajednički sistem koji uključuje maksimalnu saradnju u okviru principa potpune otvorenosti i da se osigura pokretanje projekta nabavke.

Dvojica čelnika su također razgovarala i o nedavnom sastanku u Istanbulu o pitanju isporuke ukrajinskog žita.

Erdogan je podsjetio da je na sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turkiye, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN).

Turski predsjednik je istakao da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

U Istanbulu je 13. jula održan kvadrilateralni sastanak Rusija-Ukrajina-Turkiye-Ujedinjeni narodi na kojem se razgovaralo o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar je nakon sastanka vojnih delegacija Turkiye, Rusije, Ukrajine te predstavnika UN-a o pomorskom transportu ukrajinskog žita kazao kako je dogovoreno uspostavljanje koordinacionog centra u Istanbulu, gdje će biti smješteni predstavnici svih strana.

TRT Balkan / agencije