Nuklearna elektrana na jugoistoku Ukrajine je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a operacijama i dalje upravljaju ukrajinski operateri.     Foto: Reuters

Nadležne ukrajinske vlasti jutros su saopćile da su operacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju potpuno obustavljene.

“Posljednji od šest reaktora elektrane Zaporožje isključen je iz električne mreže rano jutros. U toku su pripreme za njegovo hlađenje“, navodi se u saopćenju Energoatoma, ukrajinskog operatera atomske energije.

Nuklearna elektrana na jugoistoku Ukrajine je od marta pod kontrolom ruskih snaga, a operacijama i dalje upravljaju ukrajinski operateri. Prošlog ponedjeljka isključena je iz električne mreže u Ukrajini, usred sve veće zabrinutosti od nuklearne katastrofe zbog sukoba koji se vode u toj regiji. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za napade u Zaporožju.

Energoatom je saopćio da je dalekovod obnovljen u subotu kako bi se zvaničnicima omogućilo da zaustave energetsku jedinicu br. 6 i prebace je u najsigurnije stanje - hladno isključenje.

Zaporožje, jedna od deset najvećih nuklearnih elektrana na svijetu, proizvodila je 20 posto električne energije u Ukrajini.

Tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čelu s njenim šefom Rafaelom Grosijem, posjetio je i pregledao postrojenje prošle sedmice.

Informirajući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija o svom uviđaju, Grossi je rekao da je šteta uzrokovana napadima na objekat “jednostavno neprihvatljiva“, upozorivši da je to kao igranje vatrom i da bi moglo dovesti do “nečeg vrlo katastrofalnog“.

U saopćenju Energoatoma se također pozivaju ruske snage da se povuku iz tog područja i stvore demilitarizovanu zonu oko njega.

TRT Balkan / agencije