Plinovod na kojem je izbio požar služi za opskrbu plinom sjevernog dijela Litvanije i za transport plina u Latviju.     Foto: AA

Plinovod koji povezuje Litvu i Latviju pogodila je eksplozija u petak navečer, saopćio je litvanski operater za prenos plina "Amber Grid".

Eksplozija u sjevernom okrugu Pasvalys nije izazvala materijalnu štetu niti žrtve, navodi Amber Grid u saopćenju, dodajući da požar gase vatrogasne ekipe koje su odmah stigle na mjesto eksplozije.

Prenosni sistem na tom području sastoji se od dva paralelna plinovoda, a prema prvim informacijama u jednom od njih došlo je do eksplozije, napominjući da drugi plinovod nije zahvatio požar.

"Opskrba plinom oštećenim plinovodom odmah je prekinuta, no potrošači okruga Pasvalys već se opskrbljuju plinom preko susjednog plinovoda", navodi se u saopćenju.

Plinovod na kojem je izbio požar služi za opskrbu plinom sjevernog dijela Litvanije i za transport plina u Latviju.

"Žalimo zbog ovog incidenta, odmah smo počeli istraživati okolnosti incidenta i osigurati opskrbu potrošača plinom", rekao je Nemunas Biknius, izvršni direktor kompanije.

"Trenutno su svi naši napori i napori nadležnih službi usmjereni na suzbijanje posljedica požara i osiguranje sigurnosti".

TRT Balkan / agencije