Nakon izraelskih optužbi, UNRWA je saopćila da je raskinula ugovore sa nekoliko zaposlenih i pokrenula internu istragu.     Foto: AA

Usred izraelskih optužbi i smanjenja finansiranja, stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN) su najoštrije osudili sve napore da se “delegitimizira“ UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

“Umno neproporcionalna odluka nekih od najvećih država donatora da obustave finansiranje UNRWA prkosi osnovnom principu humanosti i protivi se opredjeljenju država da nikog ne ostave iza sebe “, rekli su stručnjaci UN-a u zajedničkom saopćenju.

Eksperti su upozorili da odbijanje osnovnih ljudskih potrepština, medicinske njege koja spašava živote, hrane, skloništa i prenatalne njege za trudnice, nije samo neodbranjiv potez, već da je to prepreka ionako složenom putu ka miru.

Do sada su SAD, Njemačka, Velika Britanija, Australija, Austrija, Italija, Japan, Kanada, Nizozemska, Estonija, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Novi Zeland, Rumunija, Švedska i Švicarska najavile obustavu finansiranja UNRWA zbog izraelskih navoda da su neki od njenih službenika bili umiješani u napad palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

“Ove najave dolaze u egzistencijalnom trenutku za više od dva miliona Palestinaca u Gazi, koji trpe katastrofalne uslove života zbog izraelskog vojnog napada velikih razmjera koji Međunarodni sud pravde (ICJ) smatra vjerodostojnim genocidom“, naglasili su stručnjaci.

Pozvali su države da ostanu uz UNRWA i da zadrže svoju podršku.

“Slažemo se sa načelnicima Međuagencijskog Stalnog komiteta da nijedan drugi entitet nema kapacitet da pruži obim i širinu pomoći koja je hitno potrebna za 2,2 miliona ljudi u Gazi“, naveli su.

Nakon izraelskih optužbi, UNRWA je saopćila da je raskinula ugovore sa nekoliko zaposlenih i pokrenula internu istragu.

TRT Balkan / agencije