Ekonomisti kompanije Nomura Securities kažu da bi BDP treće najveće svjetske ekonomije "mogao pasti za 160 do 340 miliona dolara kao rezultat potresa".            Foto: AFP

Razaranja uzrokovana zemljotresima zadaće "težak udarac" bruto domaćem proizvodu (BDP) Japana, predviđaju ekonomisti te zemlje.

Japan je 1. januara pogodio snažan zemljotres u kojem je poginulo najmanje 206 ljudi, dok se 52 osobe još uvijek vode kao nestale, javlja Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.

Analitičari procjenjuju da će ekonomski utjecaj dostići stotine miliona dolara i kažu da bi cifra mogla porasti kada se utvrdi puni obim štete.

Ekonomisti kompanije Nomura Securities kažu da bi BDP treće najveće svjetske ekonomije "mogao pasti za 160 do 340 miliona dolara kao rezultat potresa".

Epicentar zemljotresa jačine 7,6 stepeni Rihterove skale pogodio je poluostrvo Noto u provinciji Ishikava, gde se nalazi jedna od najvećih fabrika mašina i hrane, a stručnjaci strahuju da bi ekonomski gubitak mogao porasti ako lanci snabdijevanja ostanu pogođeni duži vremenski period.

Poljoprivreda i ribolov također su snažni u primorskoj pokrajini, koja je također poznata po tradicionalnim zanatima.

Vlasti strahuju da će ribolov također pretrpjeti štetu, jer su visoki valovi nastali nakon potresa oštetili i čamce.

Kompanija SMBC Nikko Securities je saopštila da bi BDP "mogao pasti za oko 440 miliona dolara".

Stvarna razaranja uzrokovana potresima još uvijek su nejasna jer pristup pogođenim regijama i dalje predstavlja izazov zbog oštećenja puteva i drugih komunikacijskih linija.

TRT Balkan / agencije