Istakao je "ono što se dogodilo u Gazi izazov za Egipat i cijeli region".    Foto: Reuters Archive

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izjavio je u subotu da će za rekonstrukciju Pojasa Gaze biti potrebno 90 milijardi dolara.

U govoru u Kongresnom centru u Kairu, Sisi je rekao da je od egipatskih institucija "tražio procjenu za troškove obnove Pojasa Gaze kao rezultat izraelskog bombardiranja", naglašavajući da je palestinskoj teritoriji "potrebno 90 milijardi dolara", prenio je Cairo News.

Istakao je "ono što se dogodilo u Gazi izazov za Egipat i cijeli region".

“Prelaz Rafah je otvoren 24 sata dnevno i mi želimo da dopremimo pomoć u Pojas Gaze”, dodao je.

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati izveli su u petak petu zajedničku misiju ispuštanja humanitarne pomoći Palestincima u ratom razorenom Pojasu Gaze, prenosi emiratska novinska agencija WAM.

Egipat, UAE, Jordan, Katar, Oman i Bahrein nastavili su proteklih dana da provode zajedničke operacije ispuštanja pomoći Gazi, a slične poteze poduzeo je i SAD.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ), Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra ubijeno najmanje 30.960 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 72.524 povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije