Egipatski umjetnici upravo crtanjem originalnih grafita i murala pokazuju solidarnost s Palestincima i Gazom.           Foto: AA

Neki izlaze na ulice kako bi iskazali gnjev protiv izraelskih napada, neki na društvenim mrežama pozivaju na bojkot izraelskih proizvoda, a neki vlastitim umjetničkim radovima skreću pažnju na patnje Palestinaca.

Egipatski umjetnici upravo crtanjem originalnih grafita i murala pokazuju solidarnost s Palestincima i Gazom.

Širom egipatske prijestolnice Kaira mogu se vidjeti razni grafiti i murali koji su iscrtani kao vid podrške ljudima u Palestini.

Mnogi grafiti su iscrtani u obliku zastave Palestine i granica Palestine prije nego je okupirana od strane Izraela. Među grafitima se može vidjeti i Omarova džamija ili Zlatna kupola, omajadska džamija u Al-Qudsu (Jerusalem) i jedna od najljepših u muslimanskom svijetu.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.       Foto: AA

Također, na zidovima egipatske prijestolnice nacrtan je i mural Yassera Arafata, nekadašnjeg palestinskog vođe.

Za genocid optuženi Izrael vodi smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Više od 32.700 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 75.000 povrijeđeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izraelski rat, koji sada traje šest mjeseci, gurnuo je 85 posto stanovništva Pojasaa Gaze u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema Ujedinjenim nacijama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u privremenoj presudi u januaru naredio Tel Avivu da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčio pružanje humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije