Shoukry je pozvao na prekid vatre u Gazi na konferenciji za novinare koju je održao u glavnom gradu Kairu sa francuskim ministrom vanjskih poslova Stephaneom Sejourneom koji je posjetio Egipat.      Foto: Reuters

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry pozvao je na prekid vatre u Gazi i vremenski plan za uspostavljanje nezavisne države Palestine.

Kako navodi egipatski kanal "Al Cairo", ministar Shoukry pozvao je na prekid vatre u Gazi na konferenciji za novinare koju je održao u glavnom gradu Kairu sa francuskim ministrom vanjskih poslova Stephaneom Sejourneom koji je posjetio Egipat.

Shoukry je također pozvao na vremenski plan za uspostavljanje nezavisne države Palestine i naglasio potrebu za sveobuhvatnim političkim okvirom za palestinsko pitanje.

Ponovio je da je Egipat protiv prisilne migracije Palestinaca u Gazi i naveo da je sa francuskim kolegom razgovarao o pitanju prekida vatre u Gazi i isporuci humanitarne pomoći.

Dok traju izraelski napadi na Pojas Gaze od 7. oktobra, Egipat ulaže posredničke napore za uspostavljanje primirja u regiji.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.365 Palestinaca i ranivši 66.630.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije