Egipatski ministar vanjskih poslova je naveo da je raseljavanje Palestinaca u Gazi rezultat namjernog vojnog gađanja civila i operacija opsade i blokade.     Foto: Reuters Archive

Egipat je osudio i nazvao neodgovornim poziv krajnje desničarskog izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha na "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca u Pojasu Gaze.

Smotrich je jutros rekao da je "dobrovoljna migracija" Palestinaca u Gazi "pravo humanitarno rješenje" za opkoljenu enklavu i za cijeli region.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Egipta osudili su ovu izjavu i naveli da je ona izraz politike izraelske vlade koja krši međunarodne zakone.

"Egipat i međunarodna zajednica odbijaju svaki pokušaj da se opravda i ohrabri raseljavanje Palestinaca izvan Pojasa Gaze", navodi se u saopćenju koje je potpisao egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

On je dalje naveo da je raseljavanje Palestinaca u Gazi rezultat namjernog vojnog gađanja civila i operacija opsade i blokade.

"Egipat kategorički odbacuje politiku prisilnog raseljavanja Palestinaca, kao i namjernog uskraćivanja humanitarne pomoći i neophodnih usluga na način koji stvara nepodnošljive uslove za civile", naveo je Shoukry.

TRT Balkan / agencije