Egipat odbacuje raspoređivanje zajedničkih snaga s Izraelom na granici Gaze

Egipat odbacuje raspoređivanje zajedničkih snaga s Izraelom na granici Gaze

Egipat tvrdi da nema tunela na koridoru Philadelphia u blizini granice s Pojasom Gaze.
Egipatski zvaničnici su zabrinuti da bi bilo kakva izraelska vojna operacija u toj oblasti imala direktan utjecaj na situaciju na Sinajskom poluostrvu.     Foto: Reuters

Egipat je odbacio raspoređivanje zajedničkih egipatsko-izraelskih snaga na koridoru Philadephia u blizini granice s Pojasom Gaze, objavili su izraelski mediji u ponedjeljak.

"Nedavno izraelsko bombardovanje koridora razljutilo je Kairo, pogotovo, jer to područje podliježe bilateralnom sporazumu koji zahtijeva prethodno pribavljanje dozvole prije izvođenja bilo kakvih vojnih akcija", objavio je izraelski javni servis KAN.

Egipatski zvaničnici su zabrinuti da bi bilo kakva izraelska vojna operacija u toj oblasti imala direktan utjecaj na situaciju na Sinajskom poluostrvu.

"Kairo je više puta ponavljao da u ovoj oblasti nema tunela", rekao je KAN.

Koridor Philadelphia je uski pojas unutar Pojasa Gaze, koji se proteže 14 kilometara duž granice između enklave i Egipta.

Radio izraelske vojske objavio je u nedjelju da Tel Aviv planira izgraditi podzemni zid protiv tunela u blizini granice između Pojasa Gaze i Egipta.

Izrael vjeruje da su podzemni tuneli bili ključni za operacije Hamasa.

TRT Balkan / agencije