Posljednji razgovori održani u Kairu o prekidu vatre u Pojasu Gaze bili su neuvjerljivi.     Foto: Reuters

Egipatska administracija prenijela je svim relevantnim stranama da neće prihvatiti bilo kakvo izraelsko prisustvo na graničnom prelazu Rafah ili Filadelfijskom koridoru.

U vijestima koje je prenio egipatski televizijski kanal Al-Qahera News od visokog izvora, navedeno je da je Egipat ponovo obavijestio sve relevantne strane da ni na koji način ne prihvata izraelsko prisustvo na graničnom prelazu Rafah ili Filadelfijskom koridoru.

U vijestima je navedeno da Egipat provodi posredničke napore između sukobljenih strana u Gazi i ističe da su posrednički napori kompatibilni s nacionalnom sigurnošću Kaira i štite prava bratskog palestinskog naroda.

Istakli su da je egipatska sigurnosna delegacija uložila velike napore da postigne mogući kompromis između dvije strane (Hamasa i Izraela), te da su napori koordinirani sa posredničkim partnerima iz Katara i SAD-a.

Posljednji razgovori održani u Kairu o prekidu vatre u Pojasu Gaze bili su neuvjerljivi.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je dopisniku AA da je, prema ovom novom prijedlogu, koji uključuje i zahtjeve Izraela, kontrola granice od 14 kilometara između Egipta i Gaze, koja se zove Filadelfijski koridor, prepuštena Izraelu i da se očekuje izraelsko vojno prisustvo da nastavi u Gazi, a delegacija Hamasa to neće prihvatiti.

TRT Balkan / agencije