"Izrael smatra Egipat odgovornim za zatvaranje graničnih vrata, iako je pucao na granični prelaz (palestinska strana) četiri puta i tako odbio ulazak pomoći", poručio je Abu Zeyd.     Foto: AA

Egipat je objavio da je graniči prelaz Rafah, jedina vrata pojasa Gaze prema Egiptu, otvoren i da Izrael ne prihvata humanitarnu pomoć za ulazak u regiju.

Ahmed Abu Zeyd, glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, objavio je pisano saopćenje u vezi s trenutnom situacijom na graničnim vratima Rafah i humanitarne pomoći koja se planira poslati u Gazu.

"Izrael smatra Egipat odgovornim za zatvaranje graničnih vrata, iako je pucao na granični prelaz (palestinska strana) četiri puta i tako odbio ulazak pomoći", poručio je Abu Zeyd.

"Granični prelaz Rafah je otvoren, Izrael ne prihvata pomoć koja ulazi u Gazu. Danas odgovornost za evakuaciju državljana trećih zemalja pada na Egipat. Granična vrata su otvorena, Egipat nije odgovoran za njihov neuspjeh da se evakuiraju."

Ukazujući na "Mirovni samit u Kairu" koji se planira održati 21. oktobra, a čiji će domaćin biti Kairo, glavni grad Egipta, Abu Zeyd je istaknuo da je sutrašnji samit prilika da se krene pravim putem.

TRT Balkan / agencije