Podaci UN-a pokazuju da je skoro 6,5 miliona Ukrajinaca potražilo utočište širom svijeta, a oko 3,7 miliona ih je raseljeno unutar zemlje.      Foto: AA

Rat Rusije i Ukrajine ove će subote ući u svoju treću godinu, označavajući još jednu mračnu prekretnicu u sukobu za koji su Ujedinjene nacije (UN) upozorile da će ostaviti uticaj koji će se "osjećati generacijama".

Od 24. februara 2022. godine, rat je odnio živote najmanje 10.582 civila, uključujući 5.017 muškaraca, 3.093 žena i 587 djece, prema posljednjim podacima UN-a objavljenim ove sedmice.

Povrijeđeno je najmanje 19.875 osoba, uključujući 6.524 muškarca, 4.546 žena i 1.298 djece, objavio je Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava, ističući da su stvarne brojke vjerovatno "značajno veće".

Podaci UN-a pokazuju da je skoro 6,5 miliona Ukrajinaca potražilo utočište širom svijeta, a oko 3,7 miliona ih je raseljeno unutar zemlje.

Prema svim procjenama, izgledi za mir u ovom trenutku ostaju slabi, jer su dvije strane i dalje u sukobu oko napretka.

Razmjeri razaranja se mogu vidjeti na svakom koraku.

Kijev je bio pod velikim uticajem rata sa Rusijom od početka napada 24. februara 2022.

Ukrajinske snage su se žestoko oduprle ruskom napadu, nanijevši im velike gubitke i spriječivši ih da uspostave uporište na aerodromu.

Sam grad je pretrpio značajnu štetu od granatiranja i borbi.

TRT Balkan / agencije