Afganistansku provinciju Herat ponovo su potresli zemljotresi.     Foto: Reuters

Afganistansku provinciju Herat ponovo su potresli zemljotresi jačine 6,3 i 5 stepeni Richterove skale nakon jakih zemljotresa prošle subote.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda (USGS), zemljotres jačine 6,3 stepena zabilježen je u 05:11 po lokalnom vremenu, s epicentrom između 28 kilometara sjeverno i sjeverozapadno od Herata.

Samo 11 minuta nakon ovog zemljotresa, u istoj regiji registrovan je i drugi zemljotres jačine pet stepeni.

Oba zemljotresa dogodila su se na dubini od deset kilometara.

Nakon zemljotresa, došlo je do kratkotrajnog nestanka struje u gradu.

Prema Geološkom institutu Sjedinjenih Američkih Država (USGS), snažni zemljotresi magnitude 5,5, 5,9 i 6,2 potresli su u subotu afganistanske pokrajine. Rečeno je da je epicentar bio 40 kilometara sjeverozapadno od grada Herata.

Ratom razorena zemlja trenutno se bori s humanitarnom krizom nakon povlačenja pomoći stranih zemalja i organizacija otkako su talibani ponovo zauzeli Kabul prije dvije godine.

Afganistan često pogađaju zemljotresi, uglavnom u planinskom lancu Hindukush, koji se nalazi u blizini dodira euroazijske i indijske tektonske ploče.

Zemljotres magnitude 5,9 u junu prošle godine ubio je više od 1.000 ljudi i ostavio desetke hiljada bez krova nad glavom u pokrajini Paktika.

TRT Balkan / agencije