Kako su objavili izraelski mediji Izraelska zemaljska uprava (ILA) naredila UNRWA-i da evakuiše sjedište u roku od 30 dana.     Foto: AA

Portparol Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric negirao je u četvrtak da je primljeno pismo koje je Izrael navodno poslao Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) da napusti sjedište u Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

“Pa, vidjeli smo medijske izvještaje. Razgovarao sam sa svojim kolegama u UNRWA-i, koji nisu dobili ništa, nikakvu službenu pismenu komunikaciju i mogu vam reći da to vide kao stalni obrazac uznemiravanja UNRWA-e, njenih radnika i objekata", rekao je Dujarric.

Kako su objavili izraelski mediji Izraelska zemaljska uprava (ILA) naredila UNRWA-i da evakuiše sjedište u roku od 30 dana.

Prema "Times of Israel", ILA je objavila da im agencija duguje "7.326.711,19 dolara za rad na zemlji koja pripada Izraelu bez pristanka u posljednjih sedam godina".

Taj potez uslijedio je nakon zahtjeva u februaru ministra stambenog zbrinjavanja Yitzhaka Goldknopfa da se iseli UNRWA.

Mjera se smatra politički motivisanom, budući da izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, dugo pokušavaju da uklone UNRWA kako ne bi djelovala na okupiranim palestinskim teritorijama.

TRT Balkan / agencije