Očekuje se da će čelnici objaviti konačni sporazum, poznat kao Belemska deklaracija.      Foto: Reuters Archive

Samit članica Organizacije ugovora o suradnji Amazonije (ACTO) u brazilskom gradu Belemu mogao bi rezultirati regionalnim paktom o zaustavljanju deforestacije do 2030, okončanju ilegalnog iskopavanja zlata i suradnji u prekograničnom nadzoru ekološkog kriminala.

Očekuje se da će čelnici objaviti konačni sporazum, poznat kao Belemska deklaracija, kasno u utorak.

Na sastanku će sudjelovati predsjednici iz Bolivije, Brazila, Kolumbije, Gvajane i Perua, dok će Venezuela, Ekvador i Surinam poslati druge predstavnike.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, za kojeg se ranije očekivalo da će prisustvovati, objavio je u ponedjeljak da otkazuje svoj javni program na liječnički savjet zbog infekcije uha.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva obećao je prošle godine u predizbornoj kampanji sazvati samit kao dio svojih nastojanja da povrati vodstvo Brazila u zaštiti okoliša nakon što je krčenje šuma naglo poraslo pod njegovim prethodnikom, bivšim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Izvor iz brazilske vlade, koji nije bio ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da će Belemska deklaracija vjerojatno uključivati mehanizme financiranja održivog razvoja te odredbe za uključivanje domorodačkih vođa u kreiranje politike i zajedničke strategije za rješavanje krčenja šuma.

Hoće li se moći postići sporazum o zaustavljanju krčenja šuma do 2030. vjerojatno će ovisiti o Boliviji, gdje se uništenje šuma nedavno pojačalo zbog požara i brzog širenja poljoprivrede.

Sporazum će također vjerojatno naznačiti kanale za razmjenu tehnologije kao i za povezivanje općinskih vlasti na razmjeni najboljih praksi, rekao je izvor.

Izvršni direktor ACTO-a Carlos Lazary rekao je da bi konačni sporazum mogao uključivati brazilske planove za uspostavu regionalnog centra u Manausu, gdje zemlje Amazonije mogu koordinirati policijske operacije.

Konačni sporazum vjerojatno će predstavljati prosvjed protiv onoga što regija vidi kao nepoštene trgovinske prepreke koje se provode u ime zaštite okoliša, izvijestio je CNN Brasil, pozivajući se na procurjeli nacrt deklaracije.

Europska unija nedavno je donijela zakon kojim se tvrtkama zabranjuje uvoz govedine, soje, kakaovca i drugih proizvoda povezanih s krčenjem šuma.

U srijedu će se zemlje Amazonije sastati s čelnicima Konga, DRC-a i Indonezije, želeći izdati zajedničku izjavu triju najvećih svjetskih prašumskih bazena. Norveška i Njemačka, koje su financirale očuvanje Amazone, te Francuska, koja kontrolira teritorij Amazone u Francuskoj Gvajani, također će sudjelovati.

HINA