Drevni palestinski grad Sebastia suočava se s prijetnjom judaizacije

Drevni palestinski grad Sebastia suočava se s prijetnjom judaizacije

Načelnik općine upozorio je da je Izrael u završnoj fazi zauzimanja grada.
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) proglasila je taj historijski grad "ugroženom svjetskom baštinom".        Foto: AA

Palestinci upozoravaju da je drevni grad Sebastia, koji se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali, suočen s prijetnjom judaizacije koju provode izraelske vlasti.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) proglasila je taj historijski grad "ugroženom svjetskom baštinom".

Završna faza

Istorija Sebastije, drevnog grada u Nablusu na Zapadnoj obali, datira 5.000 godina unazad. Općina Sebastia, u saradnji s pojedinim palestinskim organizacijama, izvela je restauratorske radove na tamošnjim arheološkim nalazištima.

Načelnik Sebastije Mohammad Azim skrenuo je pažnju na činjenicu da je Izrael u završnoj fazi zauzimanja grada Sebastije svojim "judaizacijskim" naporima.

"Kao općina, nailazimo na razne prepreke u završetku restauratorskih radova na arheološkim nalazištima u Sebastiji. Najvažnija od ovih prepreka je to što se većina arheoloških nalazišta u Sebastiji nalazi unutar granica 'C' regije utvrđene u okviru Sporazuma iz Osla", kazao je Azim.

Izraelske snage često ruše palestinske kuće i imanja u zoni C, tvrdeći da su izgrađeni "bez dozvole". Gotovo je nemoguće da Palestinci dobiju dozvolu od izraelskih vlasti za građevinske aktivnosti na njihovim privatnim zemljištima.

Nevjerovatni napadi

U maju je izraelska vlada odobrila investicijski prijedlog od 29 miliona šekela (oko osam miliona dolara) za "razvoj" arheoloških nalazišta u Sebastiji. Palestinci su, s druge strane, protumačili odobrenje Izraela kao korak za zauzimanje i judaizaciju te regije.

Načelnik Azim je rekao da je grad bio izložen "nevjerovatnim napadima" od uspostavljanja sadašnje vlade u Izraelu.

"Napadi usmjereni na zauzimanje i judaizaciju istorijskog grada su počeli pod izgovorom navodnog očuvanja historijskih struktura i arheoloških lokaliteta", rekao je Azim, strahujući da će grad pasti u ruke izraelskih okupacionih snaga.

Ističući da će put koji je Izrael planirao za jevrejska naselja proći kroz teritoriju Sebastije i da će mnoga historijska mjesta biti uništena, Azim je upozorio da Izrael i kroz projekat puta pokušava da okupira historijski grad.

TRT Balkan / agencije