Ova fotografija iz zraka snimljena 31. augusta 2022. prikazuje poplavljeno stambeno područje nakon obilnih monsunskih kiša u Shikarpuru, provincija Sindh.      Foto: AFP

Cijene povrća i voća su skočile na tržištima širom Pakistana jer su razorne kiše uništile usjeve i poremetile opskrbu, što je prvi znak da najgore poplave u posljednjih nekoliko decenija stvaraju nestašicu hrane u vrijeme finansijske krize.

U istočnom gradu Lahoreu, blizu granice s Indijom i daleko od najtežih poplava u provinciji Sindh, cijene nekog povrća su se utrostručile.
"Prošle sedmice sam prodavao luk za 90 rupija po kilogramu, a danas je cijena 300 po kg", rekao je prodavač povrća Ahmed Ali. Pakistanska vlada određuje cijene za neke svježe proizvode, iako trgovci često ignorišu upute.

Paradajz i luk su među najčešćim sastojcima u pakistanskoj kuhinji, a svaki mjesec se konzumira na desetine hiljada tona ovih proizvoda.
"Snabdijevanje Lahorea povrćem i voćem iz dana u dan je sve manje zbog poplava, kiša i uništenja puteva", rekao je Malik Salim Awan, dobavljač na pijaci voća i povrća u Lahoreu.

"Prije trenutnog scenarija primali smo više od 100 kamiona (svježih proizvoda) dnevno. Sada primamo samo 10 do 15 kamiona", rekao je Awan.

220 miliona stanovnika Pakistana već se suočava s velikom inflacijom, a potrošačke cijene su u julu porasle za 24,9 posto na godišnjem nivou. Ekonomija je u previranju, s brzim iscrpljivanjem deviznih rezervi i rekordnom deprecijacijom rupija u odnosu na američki dolar.

To čini zemlju posebno osjetljivom jer se računaju troškovi ekstremnih monsunskih kiša tokom augusta koje su ubile više od 1.100 ljudi.

Štete na kućama i infrastrukturi iznosit će milijarde dolara, dok gubici u ključnom poljoprivrednom sektoru tek treba da budu u potpunosti procijenjeni.

Zvaničnici kažu da je više od dva miliona hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno, što je uništilo većinu postojećih usjeva i spriječilo poljoprivrednike da zasiju nove.

'Riža je isprana'

Stotinama kilometara od Lahorea, ljudi moraju raščišćavati poplavljene domove u isto vrijeme dok se brinu o tome odakle će doći sljedeći obrok.

"Paradajz je koštao 60 rupija po kilogramu, a sada je više od 200... čak je i cijena brašna sada dupla", rekao je Sain Bukash Husain, 20, čiji je dom u selu Garhi Yasin u južnoj provinciji Sind teško oštećen.

"Šta možemo učiniti?"

Sind, s populacijom od 50 miliona, najteže je pogođen, sa 697 mm kiše do sada u periodu monsuna, ili 466 posto iznad 30-godišnjeg prosjeka monsuna. Pakistan je u cjelini imao gotovo 190 posto više kiše od prosjeka za 30 godina.

U Dera Ismail Khanu, u centralnom Pakistanu, uz rijeku Ind, skladišta u kojima se čuva povrće već se prazne.

Vlada premijera Shehbaza Sharifa trudi se da osigura zalihe.

"Urod riže je ispran", rekao je Sharif novinarima nakon posjete sjevernom Pakistanu. "Voće i povrće je nestalo." Rekao je da su poplavne vode odnijele 700.000 grla stoke.

Pakistanski agrarni sektor pokreće privredu i hrani ljude, čineći više od petine proizvodnje u zemlji, zapošljavajući do 40 posto radne snage i proizvodeći robu u vrijednosti od blizu 80 milijardi dolara godišnje.

Ministar trgovine Naveed Qamar rekao je u srijedu da je vlada blizu sporazuma o uvozu povrća i druge jestive robe iz Irana i Afganistana, a vladi je upućen hitan zahtjev da to odobri.

"Cijene su već porasle. Ako idete da kupite luk, nećete ga dobiti. Ako idete da kupite paradajz, dobit ćete ga po mnogo višoj cijeni", rekao je Qamar na konferenciji za novinare, govoreći o posljedicama poplava.

TRT Balkan