Matviichuk je istakla da su napori UN-a da zaštiti izbjeglice nedovoljni navodeći da organizacija ima međunarodne odgovornosti.       Foto: Reuters

Ukrajinska pravnica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2022. godinu Oleksandra Matviichuk izjavila je da međunarodni mirovni i sigurnosni sistem ne može zaštititi ljude "od autoritarizma i ratova".

"Moramo ujediniti naše napore i zahtijevati temeljnu reformu mirovnog i sigurnosnog sistema Ujedinjenih naroda (UN), jer ovaj sistem više ne funkcioniše", poručila je Matviichuk.

Voditeljica Centra za civilne slobode govorila je u Londonu o situaciji izbjeglica u ratnim i konfliktnim zonama širom svijeta i ulozi UN-a u osiguravanju mira i sigurnost.

Matviichuk je istakla da su napori UN-a da zaštiti izbjeglice nedovoljni navodeći da organizacija ima međunarodne odgovornosti.

Podsjetila je da su Ukrajinci koji su morali da napuste svoju zemlju zbog rusko-ukrajinskog rata bili dobrodošli u mnogim zemljama.

Međutim, Matviichuk je istakla da, s druge strane, to nije slučaj za različite nacije koje se nalaze u istoj situaciji.

Navela je sirijske izbjeglice kao primjer ove situacije.

"Kada razgovaramo sa našim kolegama i prijateljima, na primjer, kada opisuju situaciju sirijskih izbjeglica iz Sirije, oni su mnogo ranjiviji", pojasnila je Matviichuk.

Ističući da neke izbjeglice širom svijeta provode cijeli život u kampovima, Matviichuk je rekla da se izbjeglice rađaju u tim kampovima i ostaju tu do kraja života.

"Znamo da su izbjeglice zarobljene u ovim kampovima. Ovo nije samo nadrealno, ovo je pravi horor. Naravno, UN moraju riješiti ovaj problem", poručila je ukrajinska pravnica za ljudska prava.

Kritikovala je funkcionisanje međunarodnog sistema mira i sigurnosti navodeći da je neadekvatno na globalnom nivou.

"Ruski rat protiv Ukrajine, ovaj krvavi rat na Bliskom istoku, nevidljivi rat protiv žena u Iranu, ono što se događa u Mijanmaru, Afganistanu, Nikaragvi ili Sudanu, naš međunarodni mirovni i sigurnosni sistem pokušava zaštititi ljude od autoritarnosti i ratova, ali to je odraz onoga što ne možete zaštititi. Ako se međusobno takmičimo za pažnju, svi ćemo propasti. Moramo ujediniti naše napore i zahtijevati temeljnu reformu mirovnog i sigurnosnog sistema UN-a jer on više ne funkcioniše", pojasnila je Matviichuk.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2022. godine izjavila je da kao žena koja živi u ratnoj zoni razumije šta osjećaju žene koje žive u drugim zonama sukoba.

"Moja jedina poruka ženama koje se bore za slobodu i ljudsko dostojanstvo u različitim dijelovima svijeta - često se suočavamo sa ogromnim izazovima i često nam drugi govore da 'naši napori ništa ne znače' jer ne možete izdržati ogromnu protivničku silu, ali to nije istina. Budućnost je neizvjesna, ali nije zagarantovana, a mi još uvijek imamo priliku da se izborimo za sebe, svoju djecu i budućnost kakvu želimo", dodala je Matviichuk.

TRT Balkan / agencije