Direktor hitne medicinske pomoći u Gazi ubijen u izraelskom zračnom napadu

Direktor hitne medicinske pomoći u Gazi ubijen u izraelskom zračnom napadu

Hani Al-Jafrawi je ubijen u izraelskom napadu na medicinsku kliniku Al-Daraj u centru Gaze, prenosi WAFA.
Direktor hitne medicinske pomoći u Pojasu Gaze Hani Al-Jafrawi ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu.       Foto: AA

Direktor hitne medicinske pomoći u Pojasu Gaze Hani Al-Jafrawi ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu u ponedjeljak ujutru, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopštenju se navodi da "zdravstveni radnici nastavljaju svoju humanitarnu dužnost evakuacije ranjenih i ubijenih 24 sata, uprkos kontinuiranom izraelskom bombardovanju".

Ministarstvo je ponovo potvrdilo "odlučnost da nastavi sa svojim medicinskim i humanitarnim obavezama uprkos sistematskom ciljanju i direktnim napadima, koji su rezultirali smrću 500 zdravstvenih radnika i pritvaranjem više od 310 drugih u teškim i nehumanim uslovima".

U saopštenju se ne navode detalji o okolnostima Al-Jafrawijeve smrti. Međutim, zvanična palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na neimenovane medicinske izvore, objavila je da je Al-Jafrawi ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na medicinsku kliniku Al-Daraj u centru grada Gaze.

U nedjelju navečer, Civilna zaštita Gaze saopštila je da su izvukli tijela dvojice palestinskih radnika Ministarstva zdravlja i nekoliko povrijeđenih osoba sa mjesta napada na kliniku.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije