U izjavi se osuđuje “bombardovanje civila, prisilno raseljavanje i politika kolektivnog kažnjavanja”.     Foto: AA

Devet arapskih zemalja zatražilo je u četvrtak od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da provede hitni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Poziv je objavljen u zajedničkoj izjavi koju su objavili ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Bahreina, Omana i Maroka.

U izjavi se osuđuje “bombardovanje civila, prisilno raseljavanje i politika kolektivnog kažnjavanja”.

Potpisnici su pozvali Vijeće "da obaveže strane na hitni i održivi prekid vatre i da radi na osiguranju i omogućavanju brzog, sigurnog i održivog pristupa humanitarne pomoći Pojasu Gaze bez prepreka u skladu s humanitarnim načelima", navodi se u saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće u srijedu nije uspjelo usvojiti dvije rezolucije kojima se poziva na prekid vatre u Gazi, a koje su pripremili SAD i Rusija.

Prethodno su rezolucije koje su izradili Rusija i Brazil također odbijene zbog veta stalnih članica Vijeća.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa na izraelski teritorij 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno više od 8.400 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

U Gazi je 2,3 miliona stanovnika bez hrane, vode, lijekova i goriva, a konvoji pomoći kojima je dopušten ulazak u Gazu nose samo djelić onoga što je potrebno.

TRT Balkan / agencije