Poziv demokrata Bijeloj kući uslijedio je nakon napada izraelske vojske u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK).     Foto: AA

Članovi Demokratske stranke u američkom Kongresu, uključujući bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, pozvali su Bijelu kuću da zaustavi isporuku oružja vladi u Tel Avivu zbog izraelskog napada na konvoj pomoći i humanitarne krize u Gazi.

Kako navode američki mediji, 37 demokratskih članova Kongresa objavilo je otvoreno pismo upućeno predsjedniku Joeu Bidenu i državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, pozivajući na obustavu isporuke oružja Izraelu.

"Vjerujemo da odobravanje ovih transfera oružja Izraelu nije opravdano u svjetlu nedavnog napada na humanitarne radnike i pogoršanja humanitarne krize", navodi se u pismu, koje su osim Pelosi, potpisale i Barbara Lee, Rashida Tlaib i Alexandria Ocasio-Cortez.

Poziv demokrata Bijeloj kući uslijedio je nakon napada izraelske vojske u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK).

Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 33.137, a broj povrijeđenih 75.815, objavilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

TRT Balkan / agencije