"Zabrana skrnavljenja svetih knjiga kao što je Kur'an ne bi ograničila slobodu izražavanja", izjavila je u četvrtak danska premijerka Mette Frederiksen.           Foto: AA

"Zabrana skrnavljenja svetih knjiga kao što je Kur'an ne bi ograničila slobodu izražavanja", izjavila je u četvrtak danska premijerka Mette Frederiksen.

Frederiksen je to izjavila u intervjuu za danski list "Weekendavisen" nakon serije napada na svetu islamsku knjigu u njenoj zemlji.

Islamofobične ličnosti i grupe, posebno u sjevernoevropskim i nordijskim zemljama, posljednjih mjeseci u nekoliko navrata su spalile Kur'an ili su to pokušali učiniti.

Članovi antiislamske i ultranacionalističke grupe "Danske Patrioter (Danski patrioti)" u glavnom gradu Kopenhagenu spalili su primjerak Kur'ana u nekoliko navrata ove sedmice.

Grupa je spalila kopije Kur'ana ispred ambasada Turkiye, Iraka, Egipta, Saudijske Arabije i Irana pod policijskom zaštitom, uzvikujući antiislamske slogane.

Danska će istražiti mogućnost intervencije u situacijama kada su druge zemlje, kulture i religije ponižene kako bi spriječila negativne posljedice po svoju sigurnost, navodi se u ranijem saopštenju danske Vlade.

"Danska je osudila nedavna spaljivanja Kur'ana i istražuje mogućnost da interveniše u posebnim situacijama unutar danske slobode izražavanja", rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen na platformi X.

TRT Balkan / agencije