Paludan je ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džuma-namaza, sedmične molitve petkom, spalio primjerak Kur'ana.  Foto: Reuters

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), danas je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, ovaj put je provokativni čin izveo u Kopenhagenu.

Paludan je ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džuma-namaza, sedmične molitve petkom, spalio primjerak Kur'ana.

Lider krajnje desnice je prvo mahao svetom knjigom kako bi privukao pažnju muslimana dok su izlazili s molitve iz džamije.

Vjernici su samo pogledali u pravcu Paludana i nisu reagovali na njegove provokacije.

Predstavnici džamije su savjetovali muslimanima da se nakon molitve udalje s tog područja kako bi izbjegli bilo kakve provokacije.

Danska policija zatvorila je okolne ulice te poduzela stroge mjere obezbjeđenja oko džamije.

U jednom momentu policija je upozorila grupu muslimanskih mladića koji su u rukama držali vodu i aparat za gašenje požara.

Paludan je pod zaštitom policije napustio to područje nakon 40 minuta.

Ovo nije prvi put

Khalid al-Subeyhi, volonter u džamiji, u razgovoru za Anadoliju kazao je da su navikli na ovakve situacije, jer ovo nije prvi put.

Podsjetio je da Paludan već više od dvije godine izvodi istu provokaciju ispred džamija u Danskoj.

"Naša poruka njemu: 'Nemoj to raditi, to nije sloboda izražavanja. Ovo je provokacija za muslimansku manjinu u Danskoj'", kazao je al-Subeyhi.

Dodao je da je važno da muslimanska zajednica ne bude isprovocirana.

"On je bolestan čovjek. On želi da isprovocira muslimane", rekao je.

Turski državljanin Sedat Guzel istakao je da je "99 posto danskih građana protiv Paludanovih provokacija".

Paludan je jučer na profilu na društvenim mrežama najavio da će spaliti primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj, kao i turske i ruske ambasade, a danske vlasti su mu dale dozvolu za to.

Paludan spalio Kur'an u Švedskoj

Paludan je 21. januara pod zaštitom policije spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Mnoge muslimanske države, posebno Turkiye, snažno su reagovale zbog toga što je švedska vlada dozvolila Paludanu da izvede provokativni čin spaljivanja Kur'ana.

Edwin Wagensveld, vođa nizozemskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), proteklog vikenda je također pocijepao primjerak Kur'ana u Hagu.

U Turkiye i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur'ana u Švedskoj i Nizozemskoj.

TRT Balkan / agencije