Demonstranti su nosili palestinske zastave i poslali poruke proti izraelske okupacije i napada na Pojas Gaze.     Foto: AA

Hiljade Palestinaca okupili su se na mirnom maršu koji su održali povodom Dana palestinske zemlje i u znak protesta zbog kontinuirane izraelske okupacije i napada na Pojas Gaze.

U Palestini se 30. mart obilježava kao Dan palestinske zemlje, a tim povodom su širom palestinskih teritorija i u inozemstvu održani mirni protesti podrške Palestini.

Hiljade Palestinaca, koji su izraelski državljani, okupilo se na protestu u gradu Deir Hanna na sjeveru Izraela.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i poslali poruke proti izraelske okupacije i napada na Pojas Gaze.

Palestinci su sa skupa pozvali na okončanje izraelskih napada na Pojas Gaze, kao i na Palestince na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalem).

Izrael je 30. marta 1976. godine zaplijenio hiljade hektara zemlje koja je pripadala Palestincima koji su živjeli u regiji Galileja. Nakon toga, palestinski narod je započeo generalni štrajk i održao demonstracije u znak protesta protiv ove uzurpacije.

Izraelska policija otvorila je vatru na Palestince koji su učestvovali u demonstracijama, ubivši najmanje šest i ranivši hiljade ljudi.

Ovaj incident, koji se dogodio u gradu Deir Hanna u regiji Galileja na sjeveru Izraela, dobio je veliki značaj jer je to bio prvi masovni sukob između policije i palestinskih demonstranata koji su izraelski državljani.

TRT Balkan / agencije