Dan građanskog neposluha: Širom Izraela masovni antivladini protesti

Dan građanskog neposluha: Širom Izraela masovni antivladini protesti

Demonstranti su blokirali brojne ulice i prometne raskrsnice u više izraelskih gradova.
Izraelski mediji javljaju da su demonstranti blokirali brojne ulice i prometne raskrsnice u više gradova te zemlje.     Foto: Reuters

Širom Izraela održavaju se masovni protesti u okviru "dana građanskog neposluha" protiv reforme zakona kojim vlada premijera Benjamina Netanyahua ograničavaju ovlasti pravosuđa.

Vlada nastavlja korak po korak kako bi kontroverzna pravosudna reforma prošla kroz parlament, a protivnici te reforme smatraju je uplitanjem u pravosuđe i već 12 sedmica organiziraju proteste.

Demonstranti su i danas izašli na ulice i trgove širom Izraela, a najmasovniji skupovi organizirani su u Tel Avivu, gdje su marširali ulicama i sa zastavama Izraela uzvikivali slogan "demokracija".

Izraelska policija blokirala je ceste koje vode do žarišta demonstracija. Neki demonstranti, uključujući grupu rezervista, izvjesili su izraelsku zastavu i takozvanu izraelsku deklaraciju nezavisnosti ispisanu na velikom transparentu na zidinama Starog grada u okupiranom Istočnom Jeruzalemu.

Izraelski mediji javljaju da su demonstranti blokirali brojne ulice i prometne raskrsnice u više gradova te zemlje. List "Haaretz" javlja da su se protestima pridružile i stotine uposlenika kompanije namjenske industrije Rafael, koji su se okupili u kompleksu.

Uposlenici kompanije, koja proizvodi i sisteme protuzračne odbrane Izraela (Čelična kupola), nisu željeli govoriti za medije, ali su istakli transparente s porukama "Bez demokracije nema ni sigurnosti" i "Mi smo izraelska čelična kupola".

TRT Balkan / agencije