U saopštenju se navodi da su humanitarni radnici tu da pruže pomoć za spašavanje života i da bi trebali biti u mogućnosti da bezbjedno obavljaju svoj posao.              Foto: AA

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) pozvao je na zaštitu humanitarnih aktivnosti i osoblja tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

MKCK je naglasio da humanitarci, vozila i zgrade koje se koriste u aktivnostima humanitarne pomoći u Pojasu Gaze moraju biti zaštićeni tokom sukoba.

U saopštenju se navodi da su humanitarni radnici tu da pruže pomoć za spašavanje života i da bi trebali biti u mogućnosti da bezbjedno obavljaju svoj posao.

Izraelska vojska nastavlja da gađa institucije i centre koji rade na humanitarnom polju, uključujući bolnice, medicinske komplekse i centre u sjevernim i južnim regijama Pojasa Gaze.

Nedavno su područja oko bolnice Al-Amal povezane s palestinskim Crvenim polumjesecom u gradu Khan Younis svjedočila intenzivnim napadima Izraela, koji su rezultirali smrću i ranjavanjem nekoliko ljudi.

Prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, najmanje 21.110 Palestinaca je ubijeno, a 55.243 ranjeno u nemilosrdnim izraelskim napadima na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelski napad ostavio je Gazu u ruševinama, oko 60 posto infrastrukture enklave je oštećeno ili uništeno, a oko dva miliona ljudi je raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

TRT Balkan / agencije