Vanredni sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja D8 na kojem se razgovaralo o situaciji u Gazi održan je u subotu u Istanbulu.    Foto: AA

Vijeće ministara grupe zemalja D8 pozvalo je u subotu na trenutni, trajni i bezuslovni prekid vatre u Gazi i prekid izraelske agresije na Palestince u opkoljenoj enklavi.

U zajedničkoj deklaraciji se također pozivaju sve države da osiguraju da se Izrael striktno pridržava privremenih mjera koje je naredio Međunarodni sud pravde (ICJ).

"Potvrđujemo nepokolebljivu podršku država članica D8 borbi palestinskog naroda za ostvarivanje svojih neotuđivih prava, punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim narodima i provođenja svih rezolucija vezanih za palestinsko pitanje na međunarodnim forumima“, navodi se u deklaraciji.

Vanredni sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja D8 na kojem se razgovaralo o situaciji u Gazi održan je u subotu u Istanbulu.

Sastanku grupe D8 prisustvovali su ministri vanjskih poslova Bangladeša, Egipta, Indonezije, Irana, Malezije, Nigerije, Pakistana i Turkiye.

Organizacija D8, osnovana 1997. godine, ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje među državama članicama.

TRT Balkan / agencije