Libija je također povećala proizvodnju, što je pomoglo cijenama da padnu na šestomjesečne minimume.

Cijene nafte su povećale gubitke nakon što su slabi američki i kineski podaci podstakli novu zabrinutost zbog potencijalne globalne recesije koja bi mogla pogoditi potražnju za energijom.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 90 centi, ili 1 posto, na 94,20 dolara po barelu do 00:03 GMT. Fjučersi na naftu WTI oslabili su 81 cent, ili 0,9 posto, na 88,60 dolara po barelu.

Fjučersi na naftu su pali za blizu 3 posto tokom prethodne sesije jer su očekivanja potražnje smanjena u svjetlu niza blagih ekonomskih pokazatelja u velikim ekonomijama.

Naznake da se Iran kreće ka nuklearnom sporazumu dodali su pritisku na smanjenje cijena, pri čemu se vidi da sporazum omogućuje zemlji ponovno pokretanje prodaje na svjetskom tržištu.

Analitičari kažu da bi Teheran mogao osigurati 2,5 miliona barela dnevno, dajući tako potrebnu šansu za zalihe, koje su pogođene sankcijama Rusiji kao odgovor na njene napade na Ukrajinu.

Libija je također povećala proizvodnju, što je pomoglo cijenama da padnu na šestomjesečne minimume i izbrisavši dobitke viđene nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ali analitičari su upozorili da još može postojati način za postizanje sporazuma s Iranom zbog predstojećih američkih izbora.
"Dogovor s Iranom vjerovatno ne bi bio popularan među glasačima u SAD-u i zato ga je teško zamisliti prije sredine mandata u novembru", rekao je Ray Attrill iz Nacionalne australske banke.

„Tržišta su, međutim, trenutno sklona optimizmu, a nade u dogovor su dodatno pojačale pritisak na pad cijene nafte.“

Iran je u ponedjeljak odgovorio na "konačni" nacrt teksta Evropske unije za spas nuklearnog sporazuma iz 2015, rekao je zvaničnik EU, ali nije naveo detalje o iranskom odgovoru na tekst. Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je Sjedinjene Države da pokažu fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja.

Razočaravajući kineski podaci

Kineska centralna banka snizila je kamatne stope na kredite kako bi oživjela potražnju jer su podaci pokazali da je ekonomija neočekivano usporila u julu, a fabrička i maloprodajna aktivnost je bila pritisnuta pekinškom politikom nulte epidemije COVID-19 i imovinskom krizom.

Kineski izvoz proizvoda za gorivo će se u augustu vratiti na najviši nivo u godini do sada, nakon što je Peking izdao dodatne kvote u junu i julu, iako su postavljena šira ograničenja kako bi se isporuke ograničile na sedmogodišnji najniži nivo za 2022. godinu, rekli su analitičari i trgovci.

U Sjedinjenim Državama, ukupna proizvodnja u glavnim nalazištima nafte iz škriljaca u SAD-u će porasti na 9,049 miliona barela dnevno u septembru, najviše od marta 2020. godine, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u svom izvještaju o produktivnosti u ponedjeljak.

Učesnici na tržištu čekaju industrijske podatke o američkim zalihama sirove nafte koji bi trebali biti objavljeni kasnije u utorak. Zalihe nafte i benzina vjerovatno su pale prošle sedmice, dok su zalihe destilata porasle, pokazala je preliminarna anketa Reutersa u ponedjeljak.

Nade u smanjenje inflacije

S obzirom na to da su rastuće cijene nafte ključni pokretač inflacije na višedecenijske vrhunce širom svijeta, pad je podstakao nadu da bi glavna cifra mogla početi padati.

To je dovelo do spekulacija da bi čelnici centralnih banaka mogli podići stope sporijim tempom, a zatim razmišljati o usmjeravanju monetarne politike na rezove već sljedeće godine.

Hong Kong i Šangaj bilježe rast nakon što je Peking snizio stope u ponedjeljak dok se svjetska ekonomija broj dva bori da se oporavi od pada aktivnosti uzrokovanog produženim mjerama izolacije zbog pandemije COVID-19.

Sydney, Seoul, Taipei, Manila, Jakarta i Wellington također su bili u porastu, dok je Tokio bio bez promjene, a Singapur pao.

Ipak, analitičari upozoravaju da, iako dionice bilježe skok, ekonomska slika bi mogla biti na niskom nivou ili čak ponovo pasti.

"Rizik od pada tržišta ispod najnižeg nivoa u junu je prilično visok", rekao je Shane Oliver iz AMP Services za Bloomberg televiziju. Slabi podaci najavljuju "slabiji rast zarade u SAD-u", dodao je.



TRT World