Upozorila je da "nasilje samo vodi ka još većem nasilju".            Foto: Reuters

Belgijska ministrica za razvoj Caroline Gennez pozvala je u četvrtak na uvođenje "ekonomskih sankcija i embarga na oružje" Izraelu, nakon što su u izraelskom vazdušnom napadu na izbjeglički kamp u centralnoj Gazi ubijene desetine ljudi.

"Ponovo su nevina djeca žrtve nemilosrdnog nasilja. To se ne može opravdati. Međunarodni pritisak na izraelsku vladu mora biti pojačan: vrijeme je za ekonomske sankcije i embargo na oružje", rekla je Caroline Gennez na društvenoj mreži X.

Upozorila je da "nasilje samo vodi ka još većem nasilju".

Najmanje 39 Palestinaca ubijeno je u četvrtak u napadu izraelskih aviona na školu u kojoj je privremeni smještaj našlo na hiljade raseljenih u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije