Cameron je naglasio važnost uspostavljanja palestinske vlasti na Zapadnoj obali i Gazi s ciljem trajnog mira.     Foto: Reuters

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i palestinski premijer Mohammed Mustafa razgovarali su telefonom o najnovijoj situaciji u Gazi i na Zapadnoj obali.

U saopštenju britanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Cameron čestitao Mustafi na preuzimanju funkcije premijera i ponovio podršku svoje zemlje Palestini.

Cameron je naglasio važnost uspostavljanja palestinske vlasti na Zapadnoj obali i Gazi s ciljem trajnog mira.

Napominjući da je Velika Britanija spremna da radi sa saveznicima na jačanju Palestinske uprave, Cameron je kazao da bi Palestinska uprava trebala poduzeti reformske korake u područjima gdje je to potrebno.

"Njih dvojica su se složili da Izrael treba dozvoliti da više humanitarne pomoći uđe u Gazu i da treba odmah postići humanitarnu pauzu u neprijateljstvima kako bi se oslobodili taoci i krenulo se prema održivom i trajnom prekidu vatre", navodi se u saopštenju.

Broj ubijenih Palestinaca u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze dostigao je 32.916 ljudi, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravlja Gaze.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

TRT Balkan / agencije