Stručnjaci Bundesbanke su u izvještaju ukazali na recesiju njemačke privrede u posljednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu 2023. godine.      Foto: AA

Bundesbank je objavio novembarski izvještaj u kojem je istaknuto da je njemačka ekonomija u trećem kvartalu porasla te da će se privredne aktivnosti značajno smanjiti tokom predstojećih zimskih mjeseci.

Dok se njemačka vlada bori da uspori rast cijena prirodnog plina, koje su porasle zbog posljedica rata Rusije i Ukrajine, u izvještaju se navodi da se utjecaj takvih aktivnosti na cijene plina možda neće odmah osjetiti.

Također je u izvještaju istaknuto da će stopa inflacije vjerovatno ostati vrlo visoka početkom 2023. godine, dodajući da bi "stopa inflacije mogla ostati dvocifrena i nakon ulaska u novu godinu".

Dodaje se da će podrška njemačke države kroz plaćanje računa za prirodni plin u decembru pomoći potrošaćima, ali da je efekte takvog poteza na stopu inflacije još teško procijeniti.

Usporen ekonomski rast Njemačke

U izvještaju Bundesbanke istaknuto je da će se prema planu u sklopu kojeg država subvencionira 80 posto potrošnje plina domaćinstava i malih preduzeća, stopa inflacije smanjiti za 1 posto, te se dalje navodi da će se efekat na stopu inflacije preokrenuti kada se prestane s podrškom kako bi se usporio rast cijena plina i struje.

Ekonomski rast Njemačke je usporen zbog efekata slabljenja globalne ekonomije u vidu izvoza, visoke inflacije koja smanjuje privatnu potrošnju, nesigurnosti u snabdijevanju energijom i rasta cijena energije.

Stručnjaci Bundesbanke su u izvještaju ukazali na recesiju njemačke privrede u posljednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu 2023. godine.

Godišnja inflacija u toj zemlji, koja je u septembru iznosila 10 posto, porasla je na 10,4 posto u oktobru nakon najnovijeg rasta cijena energije i hrane, dostigavši ​​time najviši nivo od 1951. godine.

Njemačka: Zbog energetske krize univerziteti prelaze na online nastavu

Zbog energetske krize njemački univerziteti primorani su na mjere smanjenja troškova.

Naime, Univerzitet Koblenz u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat, kao odgovor na zahtjeve za uštedu energije koje nameće vlada, planira ograničiti nastavu od početka decembra do početka januara.

"Kako bismo postigli uštedu energije od 15 posto koja se očekuje od javnih institucija, ponudit ćemo online predavanja od 4. decembra 2022. do 8. januara 2023.", objavljeno je na internetskoj stranici univerziteta.

Uštede su najavili i drugi univerziteti u Njemačkoj. Javni servis MDR objavio je da Univerzitet u Erfurtu, u njemačkoj saveznoj državi Thuringiji, planira zatvoriti svoju biblioteku vikendom do kraja godine. Osim toga, nastava će se održavati online na početku godine. Dnevni list "Welt" objavio je da se na ostalim univerzitetima online kursevi planiraju svakodnevno.

"Ovo nas mnogo brine, jer su studenti već finansijski opterećeni", izjavila je Carlotta Ekloeh iz odbora Slobodnog udruženja studenata (FZS) za list "Spiegel" o planu univerziteta da ostvare uštede na račun studenata.

Pozvala je univerzitete da osiguraju prostore i za digitalne događaje, kako bi oni koji ne mogu priuštiti grijanje u domovima imali toplo mjesto za učenje.

Njemački dobavljači automobila suočeni s bankrotima zbog energetske krize

Njemački dobavljači automobila iduće godine suočeni su s talasom bankrota jer mnoge kompanije možda više neće moći plaćati račune za struju, objavili su njemački mediji.

"U prvoj polovini 2023. godine vidjet ćemo mnogo bankrota jer kompanije ne mogu da plaćaju račune za struju", rekao je Stefan Volf, direktor dobavljača automobila Elringklinger, za automobilski magazin "Automobilwoche".

Rekao je da nisu zabilježena tako velika povećanja troškova u posljednjih 25 godina i dodao da su, osim cijena energije, značajno povećane i cijene plastike i čelika.

Iako dobavljači automobila pokušavaju da nadoknade troškove od svojih kupaca, kao i proizvođača automobila, prema Wolfovim riječima, to nije potpuno uspješno.

"Troškovi se direktno odražavaju na krajnji rezultat", dodao je on te se žalio i na zahtjeve sindikata za povećanje plata osam posto.

Njemački parlament glasao za produžavanje rada tri nuklearne elektrane

Njemački parlament odobrio je početkom novembra odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine aprila sljedeće godine, kako bi bila spriječena moguća energetska kriza.

Bundestag je odlučio da posljednje tri njemačke nuklearne elektrane, Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland, privremeno nastave s radom do 15. aprila iduće godine.

Shodno prijašnjim planovima Njemačke za postepeno ukidanje nuklearne energije, tri elektrane su trebale biti zatvorene krajem 2022. godine. Konačnu će odluku donijeti Gornji dom Parlamenta koji bi o tome trebao odlučivati na sjednici 25. novembra.

Njemačka je zaustavila tri nuklearna reaktora 2021. godine, a zatvaranje preostala tri zvanično bi označilo kraj nuklearne proizvodnje za domaće potrebe.

TRT Balkan / agencije