"Bugarska raspravlja o potpisivanju bilateralnog sigurnosnog sporazuma, ali to prvo mora da odobri Narodna skupština", rekao je Denkov tokom sastanka sa Zelenskim u Kijevu.    Foto: Reuters

Bugarska razmatra potpisivanje bilateralnog sigurnosnog sporazuma s Ukrajinom, slijedeći nedavni trend uočen među mnogim evropskim zemljama.

"Bugarska raspravlja o potpisivanju bilateralnog sigurnosnog sporazuma, ali to prvo mora da odobri Narodna skupština", rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Radio Bugarska.

Rekao je da bugarska vlada i parlamentarna većina rade na obezbjeđivanju maksimalne političke, vojne, diplomatske, humanitarne i materijalne podrške Ukrajini.

Zelenski je zahvalio Bugarskoj na podršci i otkrio da je Ukrajina zainteresovana za zajedničku proizvodnju u sektoru odbrane, za koju je rekao da će Bugarskoj obezbijediti radna mjesta i zadovoljiti potrebe Ukrajine.

Kako prenosi Radio Bugarska, na sastanku je bilo riječi i o unapređenju bilateralne saradnje u sektoru energetike, infrastrukture i logistike.

Zelenski je prošle srijede rekao da se njegova zemlja priprema za potpisivanje novih sigurnosnih sporazuma sa svojim partnerima.

Ukrajina je od početka godine potpisala desetogodišnje sigurnosne sporazume sa Velikom Britanijom, Francuskom, Danskom, Italijom, Kanadom i Njemačkom kako bi produbila odbrambenu saradnju.

TRT Balkan / agencije