Zabrana se, međutim, neće primjenjivati na robu u tranzitu preko teritorije Bugarske ako se pošiljke nalaze u specijalizovanim vozilima.      Foto: AA

Bugarska je u srijedu privremeno obustavila uvoz određenih poljoprivrednih, živinskih i mesnih proizvoda iz Ukrajine, nakon što su slične poteze poduzele Poljska, Mađarska i Slovačka.

Bugarska novinska agencija BTA javlja da će zabrana biti na snazi od 24. aprila do 30. juna i obuhvatiće pšenicu, pšenično brašno, med, mlijeko, jaja, živinu, kozje i ovčje meso, orahe i lješnjake.

Zabrana se, međutim, neće primjenjivati na robu u tranzitu preko teritorije Bugarske ako se pošiljke nalaze u specijalizovanim vozilima.

Ministar poljoprivrede Yavor Gechev rekao je da je Bugarska slijedila primjer triju zemalja zbog zabrinutosti da je tržište zasićeno žitaricama.

"Imamo proizvode vrijedne nekoliko milijardi za koje vjerujemo da ćemo ih teško prodati i da ćemo imati gubitke ako ne poduzmemo mjere", rekao je Gechev na konferenciji za novinare.

Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz ratom pogođene Ukrajine nakon što je pad cijena izazvao proteste lokalnih poljoprivrednika.

TRT Balkan / agencije