Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.             Foto: AA

Brojni vjernici klanjali su teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu muslimana u mjesecu posta ramazanu, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu uprkos izraelskim ograničenjima.

Odjel za islamske zadužbine u Al-Qudsu/Jerusalemu saopštio je da su mnogi vjernici prisustvovali teravih-namazu u Al-Aksi.

Od početka mjeseca ramazana svaki dan hiljade vjernika prisustvuje teravih-namazu u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima.

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 31.900 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije